Duurzaam wonen

Eén van de categorieën in de Uitvoeringsagenda Montferland Energieneutraal is het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Door bestaande woningen energiezuinig te maken kan veel energie worden bespaard, waardoor er minder energie (duurzaam) opgewekt hoeft te worden. Ook geeft een goed geïsoleerde woning extra wooncomfort en gaat de energierekening van de bewoner omlaag.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw eigen woning te verduurzamen? Uw huis misschien zelfs helemaal energieneutraal maken? Dan kunt u terecht op de website van Agem. Bijvoorbeeld voor tips over energiebesparing, duurzame energieopwekking en het aanvragen van subsidies en leningen.

Inspiratie

U kunt op veel manieren inspiratie op doen over hoe u zelf aan de slag kunt met het verduurzamen van uw woning. Bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse Achterhoekse Duurzame Huizenroute waarbij eigenaren van duurzame woningen, bedrijven of andere locaties hun deuren opstellen en hun kennis en ervaringen delen met geïnteresseerden.

Daarnaast organiseert de gemeente thematische energiecafé’s. Op 10 oktober 2019 vond bijvoorbeeld het Duurzame Warmtecafé plaats waarbij we op bezoek waren bij het warmtepompcentrum van IW in Didam. Er werden door de gemeente, opleidingscentrum IW en het VerduurSaam Energieloket presentaties gehouden. Deze presentaties vindt u onderaan deze pagina.

Subsidies en leningen voor woningeigenaren

Om het verduurzamen van uw woning te bekostigen, kunt u gebruik maken van diverse subsidies en leningen. Op de website van het verduurSaam energieloket vindt u een overzicht van alle financiële regelingen.